Wat maakt de ariadne®-e-bootmotor zo uniek ?

De ariadne®e-bootmotor is een product van intensive samenwerking met de fabrikant/ uitvinder.

Dit brengt de volgende voordelen:

 1. Volledige controle over ontwikkeling en –productie proces.
 2. Directe kennis van het product kunt U bij ons vinden. Als U een vraag heeft, dan kunnen wij die snel beantwoorden. Als het mooi weer is wil Uw cliënt zo snel mogelijk varen. Zonder oponthoud. Korte lijnen zijn in de watersport belangrijk.
 3. Alle elektronica wordt in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Delen die wij inkopen worden gemodificeerd en getest. Ook de software schrijven wij zelf. In de watersport zijn veel botenbouwers en hobbyisten actief, die een motor proberen te maken. Wij zetten ons puur in op elektronica en doen waar wij goed in zijn. Printplaten worden gemaakt en getest door medewerkers met < 30 jaar ervaring in de industriële elektronica. Assemblage wordt gedaan met de beste machines, in eigen huis.
 4. Wij zijn flexibel. Zo hebben wij de ariadne® Individual serie. Heeft U, of Uw werf een speciale schip waar een speciaal frame voor nodig is ? Dan zorgen wij voor maatwerk.
 5. Wij staan altijd naast onze klanten en denken mee. Arrogantie ontbreekt ons. Wij geven advies of helpen mee met Uw project. U staat er nooit alleen voor. Wij delen onze specialistische kennis met U.
 6. ariadne® promoot haar producten en -dealers wereldwijd.

Waarom, en waar electrisch varen ?

Elektrische aandrijvingen in boten worden niet alleen steeds populairder, maar ook worden meer en meer wettelijke eisen gesteld in stilte gebieden. Stilte-gebieden zijn doorgaans ook de mooiste vaar- gebieden. Wij moeten dus wel.
Een feit in het voordeel: electrische motoren zijn sterker, dus economischer dan dieselmotoren.
Andere voordelen van electrisch varen in vergelijk met diesel varen.IMG_1870

Comfort

1. Een electrische motor produceert nauwelijk geluid. Men kan in de boot met elkaar praten.
2. De electrische motor heeft geen uitstoot. Goed voor het milieu maar ook goed voor de opvarenden. Ze ademen geen uitlaatgassen in.
3. Een electrische motor heeft veel kracht bij elk toerental.
4. Een ariadne® motor heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Commercieel

 1. Een ariadne® motor is voordeliger in aanschaf dan de meeste dieselmotoren. Het ariadne® merendeel van electrische aandrijvingen is echter duurder dan een brandstofmotor. Hier onderscheidt de ariadne® zich.
 2. Voor een electrische motor zijn accu’s en een acculader nodig. Dit komt over de prijs van de electrische motor heen.
 3. De inbouwtijd van een ariadne®motor is, doordat alles als één voorgemonteerd pakket geleverd wordt, aanzienlijk korter dan het installeren van andere merken die met veel losse toebehoren wordt geleverd.
 4. Veel provincies en gemeenten geven subsidies op electrisch varen. Zo ook watersport -Friesland, welke subsidie geeft op het gebruik van Litihium accu’s. Subsidie is een serieus verkoop argument voor de dealer en een serieus aanschaf argument voor de booteigenaar. De subsidie kan oplopen tot € 4.800,00
 5. In steeds meer regio’s mag alleen nog maar electrisch gevaren worden. Het mooiste stukje natuur mag U met een dieselmotor niet meer in. Wat zou er gebeuren met de waarde van een boot waar electrisch varen verplicht wordt ? Het is wel zo veilig voor de restwaarde van de boot om bij aanschaf al voor electrisch te kiezen. Laat het U niet vergaan zoals met de auto-oldtimers. De regering brengt wijziging in de belastingwetgeving aan en veel oldtimers hebben ineens geen waarde meer.

Waarom electrisch varen met een ariadne®motor ?

De ariadne®motoren hebben veel voordelen ten opzichte van andere merken. Het is het nieuwe electrisch varen.IMG_1871

Kwaliteit en prijs

 1. Kwaliteit. Wij bieden een product waarover is nagedacht. Alle componenten worden met zorg geselecteerd en geassembleerd. Voor U geen zorg dus.
 2. Prijs. De prijs van ariadne®motoren is relatief gunstiger dan die van de meeste merken.. Dit komt door nauwe samenwerking met de fabrikanten/uitvinders.
 3. ariadne®motoren zijn voor de prijs voorgemonteerd en compleet met frame, klemflens, koeling, proportioneel hendel, display, meedenkend motormanagement, digitale sleutels enzovoort. De prijs is voor een compleet pakket. Opties als accu en acculader, schroefas en schroef zijn niet inbegrepen. Hiervoor overhandigen wij U een overzichtelijk aanbod.
 4. U krijgt bij ons waar voor Uw geld. Bijvoorbeeld wij leveren een kostbare rvst proportioneel hendel met can-bus syteem.
 5. Onze motoren hebben een zeer hoog rendement. Er gaat weinig energie in vorm van warmte verloren. Voor electrisch varen is dit belangrijk want er is maar een beperkte energie voorraad aan boord.

Alles in één frame.

 1. Alles is in een degelijk frame gebouwd. Eenvoudig en ook voor een leek snel te installeren. Niet snel een fout te installeren. Geen losse componenten of verschillende kabellengten.
 2. Alles in één frame voorgemonteerd voorkomt storingen.
 3. Geen potmeter, maar een nauwkeurige can-bus aansturing. Vrijwel elke andere fabrikant levert een potmeter als proportioneel hendel.
 4. Een potmeter is een slijtage gevoelig component en geeft regelmatig storingen. Na verloop van tijd zal die vervangen moeten worden. ariadne®motoren worden standaard geleverd met een mooie rvs proportioneel hendel met geavanceerde elektronica, die de motor nauwkeurig, via het can-bus systeem , het juiste vermogen levert. Deze kostbare elektronica zit standaard in het ariadne®pakket.

Bediening

 1. Het ariadne® systeem heeft een eenvoudig paneel met een meter die aangeeft hoeveel stroom er nog beschikbaar is en hoeveel er verbruikt is.
 2. Het paneel is eenvoudig en duidelijk af te lezen. De groene zone staat voor zuinig- en ver varen. Het paneel laat ook duidelijk zien of de motor in de vooruit-, of in de achteruit staat. Geen ingewikkelde Ampère meters maar een begrijpelijk beeld.

Digitale sleutels

De motor wordt geactiveerd met een digitale sleutel. Hiervoor is gekozen omdat de motor , en de boot waarin die geinstalleerd is, oninteressant is gemaakt voor diefstal. Het motor-management leest de code van de sleutel . Bij verhuurboten wordt nogal eens een boot gehuurd en vervolgens snel een sleutel bijgemaakt om de boot vervolgens te stelen.

Meedenkend motor-management en veilige verhuurmodus.

 1. Het meedenkende motor-management houdt de accu’s in goede conditie en zorgt dat ook met minder accu-vermogen doorgevaren kan worden. Als de accu’s te snel worden ontladen zal de het motor-management ingrijpen. Ook als er te weinig capaciteit is, is het mogelijk weer thuis te komen. Het is te vergelijken met een reservetank. Met een lege accu is dit , met dit systeem, echt een prestatie.
 2. Met de verhuurmodus kan een huurder veilig varen. Een huurder heeft bijvoorbeeld tijdelijk veel vermogen nodig voor een noodstop, of om snel een kanaal over te steken, of een ander schip te ontwijken. Na deze manoeuvre regelt het motor-management automatisch terug naar een lager vermogen. wel de vrijheid, maar niet continu het hoge verbruik.

Accu’s

Er zijn verschillende mogelijkheden met accu’s Een veel gebruikte accu is 6- of 12 Vdc met een vermogen van omstreeks 250 Ah.
Ook kan keuze worden gemaakt voor Lithium accu’s. Ze zijn licht in gewicht, maar zwaar in prijs.

 1. Belangrijk: Het totaal benodigde voltage is 48 Vdc, Dit is een kwestie van accu’s koppelen.
 2. Voor een groter vaarbereik kan natuurlijk een dubbel aantal accu’s geinstalleerd worden en deze parallel aan te sluiten. Zie voor accu schakelaars www.seaflo.nl

De accu lader

Er zijn vele merken die goede laders hebben. Een aanbevolen lader is de ariadne® lader.
Zie hiervoor www.ariadne-marine.nl

Een aantal zaken zijn belangrijk:

 1. Zorg voor voldoende ventilatie in het accu-ruim. Zie hiervoor www.seaflo.nl
 2. De laadcapaciteit moet ongeveer 10 % zijn van de totaal capaciteit van de accu’s
 3. Stel: er is 250 Ah ingestalleerd. Dan moet er dus minimaal 25 Ampère laadvermogen aan boord zijn.
 4. Wanner de accu’s boven de motor geplaatst worden, dan moeten ze met een brugframe worden gemonteerd, in verband met het niet onaanzienlijk gewicht van de accu.s

ariadne®e-bootmotor het meest geavanceerde- en betaalbare electrische voorstuwingsysteem

new engine

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 – ariadne-marine bv – Amsterdam – Hoorn-80